tisdag 13 februari 2007

Jobba

Jobba kl 7.30 till 16.30
Kastade mig in i salen för att duka upp till en Hernia Inguinalis, dvs Ljumsbråck Naturligtvis saknades det undersköterskor så Narkossyrran fick hjälpa mig med uppdukningen tills undersköterskan som började kl 9.00 kunde fortsätta, allt enligt de nya EU-reglerna med 11 tim vila. Då hon hade jobbat kvällen innan. Det gick bra då jag tydligt instruerade narkossjuksköterskan. Men patienten kom aldrig! Irriterad över det men med lite kompleterande kunde vi ta patient nr 2 med samma uppdukning. Det var bara det att inte heller patient nr 2 hade kommit ännu. Frustrerad över det. Kör vi patient nr 3 som ju bevisligen har kommit till avdelningen.
En Laparascopisk Galloperation. dvs en galloperation via titthåls kirurgi. Helt andra instrument måste snabbt plockas fram och dukas upp. Patienten ska förberedas inför operation. När patienetn väl är sövd, är det min tur att snabbt steriltvätta buken, sterildrapera patienten, koppla upp alla slangar och kablar som behövs. Spol och sug skall vara igång, fiberljusledaren ska kopplas till laparoscopistapeln så vi får in ljus in i buken. Koldioxid gas slangen kopplas så att vi kan fylla upp buken så att det blir utrymme att kunna jobba "där inne". diatermi kabel anslutas så vi kan bränna blodkärl och dissikera fram gallblåsan och gallvägarna. Optiken kopplas till kameran och "staplen" med Tv;n.
Slangarna har en förmåga att alltid glida av sterildraperingen och bli osterila. Hur man än försöker så nog blir det ett slags häng på dem, så att dem hänger halvägs på väg ner mot golvet.
Man får hålla uppkik på dem hela tiden.
Operatören sprutar lokalbedövning innan operationen börjar för att smärtlindra extra och för att det inte ska göra så ont efter operationen. Marcain 2,5 mg/ml, ca 20 ml. Gör ett litet snitt alldeles nedom naveln. debriderar upp med en, sätter i handuksklämmare och lyfter upp buken tar tag i fascian med en peang och klipper ett hål i den. Troacar ( en port) 12 mm sätts in med 30 gradig optiken kopplad till ljusledaren så vi kan se in i magen. Gasen kopplas via troacaren och börjar sakta fylla upp magen så vi kan se och få utrymme att arbeta. När det är tillräckligt med gas i magen. Görs ytterligare ett hål ovanför den första troacaren, nedom arcus (revbensbågen).
En 12 mm port. Ytterligare 2 st 5 mm arbetsportar sätts in mot höger flank. Det är genom dessa portar som man sedan för ner 5 mm smala instrument långa som pinnar. Små tänger.
Först identifierar man gallblåsan tar fatt i toppen av den med en tång, Vi använder en tarmfattningstång som är snäll mot vävnaden. Det blir min uppgift att stama upp den. tyvärr är gallblåsan skör så den riftar gallblåsan att galla läcker ut i fria buken. Operatören fortsätter att arbeta sig vidare för att klarlägga anatomin angående var gallgångarna går respektive artären. I detta fall är det ganska marigt eftersom den är tydligt inflammerad. men med hjläp av diatermi hooken och kellystång går det till slut även om Dr. är tveksam och överväger att konvertera till öppen galloperation. Dvs öppna buken som en "vanlig" operation vilket leder till att det blir ett rejält snitt på magen istället för några små titthåls ärr.
Men operatören har ett visst tålamod och jag som hurrar på och peppar honom, kan han hitta gallgången och artären som han sätter titanclips på (2-3 st) och stänger av den, därefter klipper han av artären som gjort sitt. Gallgången clipsas kraniellt(uppåt), öppnas med saxen men endast så att vi får in en 5 ch kateter utan att klippa av den helt. När man klipper i den ska man få ett sk kvitto på att man träffat rätt när gallvätska rinner ut. Katetern förs in i gallgången och gallvägarna röntgas med en C-båge och Omnipaque kontrast som sprutas in . Gallvägarna kontrolleras med denna genomlysning. Fullträff !!! Vi har hamnat rätt och inga andra stenar finns i gallgångarna. Bra.
Operationen fortsätter nu med man sätter clips 2 st nedom inklippet med en clipstång. Klpper av gallgången helt och börjar fridissikera gallblåsan som sitter "fastsmetad" intill lever bädden.
Det tar en tid eftersom det inte är lätt med blödningar som måste diaermeras och gallvätska som rinner ut ur blåsan. När den väl är helt fri sätter man ner en Endo Catch, sk påse som fångar upp gallblåsan och man kan dra ut den med påsen. In med Spol och sug för att spola rent magen med Ringer acetat (ett slags salt vatten) och suger upp all gallvätska och samtidigt görs kontroler att det inte blöder någonstans. När det är Ok. Tas portarna ut man tömmer ut gasen, syr igen bukfascian med en 2-0 vicryl på "fiskkroks" nål. Därefter försluts huden med 3-0 ethilone. Små fina ärr är det som blir kvar.
Gallblåsan klipps upp och kontrolleras och eventuellt skickas den till patologen för ev analys.
jag kontrollerar att instrument och kompresser (dukar) stämmer samt att allt är okej innan patienten väcks upp och transporteras vidare till Uppvaknings avdelningen. (UVA).
Nästa operation blir patient nr 2 som nu är klar att tas ner till operation.
Ärrbråck. En PD-kateter(Peritoneal dialyskateter) som ska tas ut eftersom den inte fungerar tillräckligt bra. Sedan skall man på samma patient reparera ett ärrbråck där delar av muskulaturen inte håller/är försvagad och gör att magen "bullar" ut. Detta görs genom att man öppnar upp den delen av magen och tar bort den försvagade bukhinnan med ytterst nogrann blodstillning. För att sedan sy dit ett gortex nät som skall förstärka den delen. Men innan dess måste man fria upp bukväggen så att frisk fascia kan hålla sututrer som ska sys fast med nätet samt strama upp den delen av buken. Ett ganska omtändigt jobb. Nätet sys in med 0:ans Prolene. Syr med 3-0 vicryl i subcutis (underhuden) och sedan använder vi agraffer till att försluta huden med. Nu är det bara att hoppas på det bästa så att inte det blir en sårinfektion i detta. Då patienten är njursjuk och behöver njurtransplanteras och får inte sättas upp i transplantations kön innan detta ärrbråck är åtgärdat hoppas vi innerligen att det går väl för patienten!!!! Inplanerade nät av detta slag är extra kännsliga för infektioner då det är främmande kropp man syr in i patienten. Samt att patienten med sin tidigare sjukdomshistoria är extra infektions känslig.

Inga kommentarer: